Banner

 

Jelentkezés itt!


Áraink

Bejelentkezés

 

 Szállóvendégek

fogadása

egész évben

 

 

 

 

Juhász Zsuzsa - Zenei tábor

JZs

"A kórusban nincs demokrácia, az történik a darabokkal, amit a karvezető akar. Éppen ezért hat meg mindig a kórustagok bizalma, amikor még csak az én fejemben van meg a hangzás, amire törekszünk.

Karvezető és zenetörténész vagyok. Gyakorlatilag a zenei táborban nőttem fel, amelynek 11 éves korom óta rendszeres résztvevője vagyok. Eleinte csupán a kórusban énekeltem, majd ahogy egyre magasabb zenei képzést kaptam (szolfézs- zeneelmélet, karvezetés szak, majd később zenetudomány szak), úgy lettem szólamvezető és vállaltam nagyobb részt a tábor művészeti részében.

Tulajdonképpen azt mondhatom, hogy a zenei táborok és Lázárné Nagy Andi miatt lettem zenész. A táborokban szerzett élmények inspiráltak, hogy karvezető legyek, nagyon korán megéreztem, hogy a kórusközösség micsoda erőt jelent. Ezt a táboron kívül is igyekszem minél inkább megélni. Mióta elkezdtem karvezetést tanulni, kórust vezetek. Először a Magna Voce kamarakórus és a Hidasi Hangutánzók énekelt a kezem alatt, 2016 óta pedig az Új Advent Kórustársaság, amely a zenei táborban szerveződött. A kórussal a KÓTA minősítő hangversenyén dicséretes arany fokozatot nyertünk, ám legnagyobb eredményünk szerintem mégsem ez, hanem az a számtalan kisebb-nagyobb helyen szervezett hangverseny, amivel nem csupán zenei élményt akarunk szerezni a hallgatóknak, hanem felemelni, megérinteni a lelküket.
Foglalkozásom szerint oktató vagyok a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán, ahol zenetörténeti tárgyakat tanítok (magyar és angol nyelvű 20. századi zenetörténet, filmzene, népzene).
Emellett a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében veszek részt egy Dohnányi Ernővel kapcsolatos kutatásban. Saját kutatási területem az adventista zenetörténet, amikor csak lehetőségem nyílik rá, konferenciákon osztom meg a friss kutatási eredményeket. Az Adventista Teológiai Főiskolán óraadóként oktatok (egyházi zene, keresztény zenetörténet szeminárium).
A zenei táborban elsősorban a kórusban találkozhatsz velem. Gyakran én tartom a beéneklést, és általában a szopránnak tartok szólampróbát. Ha vezényelek a koncerten, gyakran választok barokk darabot, nagyon közel áll a szívemhez ez a korszak.
Ha pedig az a kérdés, hogy hegyet másszunk vagy az Izra-tóban úszkáljunk, én mindig az utóbbit választom! :)"